De architectuur
van Hyde Park

Hyde Park staat voor internationale architectuur. Architect Winy Maas van het gerenommeerde architectenbureau MVRDV tekende het sprankelende masterplan van Hyde Park. Diverse internationale toparchitecten ontwerpen in Hyde Park de appartementencomplexen, onder meer het vermaarde MVSA, Team V, MVRDV, Barcode en Studioninedots.

MVRDV

Winy Maas 

Het masterplan áchter Hyde Park beslaat twee dikke ordners vol papier. Des te knapper is het dat medebedenker Winy Maas (1959) het concept in een paar zinnen weet samen te vatten: “Hyde Park wordt een levendige hoofdstedelijke wijk, vlakbij Amsterdam, waar u comfortabel kunt wonen, gemakkelijk kunt ontmoeten en kunt genieten van de groene omgeving. En dat op een on Nederlandse schaal.” Winy Maas (1959) heeft een indrukwekkend CV. Hij is afgestudeerd als landschapsarchitect, maar ook als architect én als stedenbouwkundige. In 1991 richtte hij met twee partners het architectenbureau MVRDV op. MVRDV, dat verantwoordelijk is voor het masterplan voor Hyde Park, staat internationaal bekend om zijn experimentele en vernieuwende architectuur.
Bekende ontwerpen van hun hand zijn onder andere de Markthal in Rotterdam, de Silodam in Amsterdam, Villa VPRO, Expo 2000 Hannover, de Tianjin Binhai bibliotheek in Tianjin en Mirador in Madrid.

Team V Architectuur

Als straks de eerste bewoners hun appartementen betrekken in Knightsbridge, dan begint het eigenlijk pas voor Team V Architectuur. Voor dit architectenbureau is een gebouw niet ‘af’ bij de oplevering. Nee, op dat moment is hun ontwerp slechts klaar om te gaan leven en bij te dragen aan de samenleving en de cultuur. Geen eind dus, maar een begin.

De uitdaging van Hyde Park zat hem voor Team V Architectuur in drie dingen. Een sterk en modern stedelijk plan voor het gehele gebied. De aandacht die hier wordt besteed aan goeddoordachte vormgeving. En dan is her ook nog de iconische plek die Knightsbridge inneemt. Het is de entree van Hyde Park, gelegen aan de voornaamste boulevard die Hyde Park ontsluit. “Alle reden om er een iconisch gebouw van te maken. Met een passende vertaling van het masterplan in het ontwerp, maar ook in het gebruik van hoogwaardige materialen, een rijke variatie aan verschillende type woningen – maar liefst 406 in totaal – en met een geweldige binnentuin.”

Dutch Wave

Piet Oudolf

De Nederlandse landschapsarchitect Piet Oudolf (1944) geniet internationale faam. In Engeland – waar ze zoals bekend helemaal ‘tuin-gek’ zijn – kan hij niet onopgemerkt over straat. In Nederland is hij bij het grote publiek weliswaar niet zo bekend, maar bij de kenners is zijn status onverminderd hoog. Alle reden voor Hyde Park om juist deze ‘grootmeester’ te vragen de ‘courtyards’ ofwel de binnentuinen in de nieuwe stadswijk te ontwerpen en vorm te geven. Als ontwerper van tuinen en landschappen is hij al even beroemd. Van zijn hand zijn onder andere de schitterende ‘Gardens of Remembrance’ in New York, die zijn aangelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van 9/11. In Nederland komen we zijn werk onder meer tegen in het landschap van het Singermuseum in Laren en van Museum Voorlinden in Wassenaar. Bij zijn ontwerpen voor Hyde Park laat hij zich inspireren door de omliggende flora en de aanblik van de jaargetijden in de Haarlemmermeer. Zo ontstaat in heel Hyde Park een bijzondere band tussen de binnenstedelijke dichtheid van de bebouwing en het leven in de natuur.

Nieuwsgierig naar Hyde Park?

Schrijf u nu in om op de hoogte te worden gehouden van de laatste ontwikkelingen. Tevens schrijft u zich meteen in als geïnteresseerde. Voor vragen zijn wij telefonisch bereikbaar, via de mail en via Whatsapp.

Loading...