Feestelijke start van bouw studentenwoningen in stadswijk Hyde Park

21 juni '23

Vlak bij Station Hoofddorp wordt een groot nieuw wooncomplex met 563 woningen voor studenten gerealiseerd: de bouwwerkzaamheden zijn inmiddels in volle gang en woensdag 21 juni heeft in Hyde Park het feestelijke officiële moment plaatsgevonden om te vieren dat de realisatie is gestart. Jurgen Nobel, wethouder woningbouw van de gemeente Haarlemmermeer, Anneleen Lagae, voorzitter Raad van Bestuur bij DUWO, namens de directie Hyde Park André Snippe, Lars van Engelen, Peter van Oeveren, Marco Teuns en Edwin de Kuiper, directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Midden West verrichtten samen de starthandeling. 

image alt

Feestelijke knal

Met een feestelijke knal ging het kanon met (biologisch afbreekbare) confetti af en werd gevierd dat de studentenwoningen op Hyde Park realiteit gaan worden. Met 1500 woningen in aanbouw is de herontwikkeling van de voormalige kantorenwijk Beukenhorst-West in volle gang. De wijk is aangekocht door ontwikkelcombinatie Hyde Park die er een stadswijk met circa 3.800 woningen van gaat maken. De studentenwoningen in Camden Town zijn aangekocht door DUWO.

Terugdringen van het kamertekort

Dankzij de nauwe samenwerking tussen de gemeente Haarlemmermeer, de projectontwikkelaars, de ontwikkelende bouwer en afnemer is het gelukt om deze mooie kans te grijpen. Belangrijk motief voor studentenhuisvesting in niet-studentenstad Hoofddorp is de wens van de gemeente en DUWO om het Amsterdamse studentenaanbod te laten groeien vanwege de enorme kamernood in de hoofdstad. Hoofddorp hoort bij de Metropoolregio Amsterdam en is bij uitstek geschikt om het aanbod voor veel studenten van Amsterdamse onderwijsinstellingen uit te breiden. Door de ligging van Hyde Park tussen Hoofddorp Stadscentrum en het NS-station is er een uitstekende verbinding met de regio.

Diverse woontypes

De studentenhuisvesting in Camden Town wordt divers. In de vijf huizen waar het blok uit bestaat zijn veel verschillende woontypes te vinden: studettes, kleine studio’s, grote studio’s, stings (zelfstandige woningen in een groep) en PhD-woningen, allemaal met een A+++ label. Ook met betaalbaarheid wordt rekening gehouden: voor 66% van alle woningen kunnen huurders onder de 23 jaar huurtoeslag krijgen (huurprijzen onder de kwaliteitskortingsgrens van 442 euro).

De vijf huizen onderscheiden zich in architectuur, krijgen elk een eigen identiteit, met een eigen uitstraling, materiaalgebruik én eigen ontsluiting. Daarmee zijn het eigenlijk vijf grote studentenhuizen waar niet massaal en anoniem wordt gewoond. Er wordt veel aandacht besteed aan verbinding tussen bewoners onderling en de wijk. Er komen common rooms, een studieruimte, een wasserette en fietsenstallingen. In het midden van de bouwblokken komt een gedeelde binnentuin.

Ontwerp, bouw en planning

Het ontwerp van Camden Town is van het Delftse architectenbureau Vakwerk. DUWO heeft het project aangekocht van de ontwikkelcombinatie Hyde Park (Snippe Projecten BV en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling). Dura Vermeer Bouw Midden West realiseert de woningen. De verwachte bouwtijd is c.a. 2,5 jaar.

Specificaties

  • Ontwerp Camden Town: Vakwerk, Delft
  • Realisator: Dura Vermeer, Hoofddorp
  • Opdrachtgever: Hyde Park Hoofddorp, www.hydeparkishere.nl.
  • Opdrachtnemer: Stichting DUWO, Delft www.duwo.nl.
  • Aantal woningen: 563
Hydeparkishere | Nieuwbouw Hoofddorp
Hydeparkishere | Nieuwbouw Hoofddorp
  Schrijf mij in
  Woningen