‘Groen licht voor Hyde Park Hoofddorp’ – De Architect

De gemeente Haarlemmermeer heeft het stedenbouwkundig plan van MVRDV voor de wijk Hyde Park in Hoofddorp goedgekeurd. De wijk met maximaal vierduizend woningen verrijst op de plek van het verouderde kantorenpark Beukenhorst-West, vlakbij het station van Hoofddorp. Dat meldt MVRDV dinsdag.

Het plan bestaat uit stadsblokken met geluidsluwe binnentuinen. “Hyde Park wordt een aantrekkelijke verblijf- en ontmoetingsplek, een mooie entree naar het stadscentrum. Straks zijn de gebouwen van verre al zichtbaar, als een soort rotsen in de polder, waarbij het groen van het park lijkt door te lopen in de groene daken en binnentuinen”, zegt Winy Maas, medeoprichter van MVRDV.

Het ontwerp wordt gekenmerkt door ‘happen’ die uit de blokken zijn genomen, waardoor bewoners vanaf hun dakterras zon en zicht op het park hebben. Verder zijn de blokken omwille van de diversiteit opgedeeld in ‘Hoofddorpse huizen’.

In het plan wordt de oorspronkelijke polderstructuur met zijn rechte sloten wordt hersteld. Lange lijnen vanuit het winkelcentrum worden doorgetrokken. Hierdoor ontstaat een logische wandel- en fietsroute tussen het winkelcentrum, park en het station, aldus MVRDV.

Elke laan krijgt een eigen karakter. De hoofdstraat is ontworpen als boulevard en krijgt niet alleen bomen aan weerzijden, maar ook brede stoepen met winkels en horeca. Fietsen, lopen en verblijven staan centraal in het gelijkvloerse gebied, de auto is er te gast.

Voor de uitwerking van de blokken zijn verschillende architectenbureaus aangetrokken, waaronder Barcode Architects, Team V Architectuur, MVSA Architects en Studioninedots. MVRDV zal de supervisie voeren over de architectuur en openbare ruimte, in samenspraak met de gemeente Haarlemmermeer.

Bron: Architectenweb.